Ta bort kalk i kök

Att kalka av de köksmaskiner som använder vatten regelbundet är ett måste. Annars kan de gå sönder eller bli ofräscha på grund av kalkbeläggning. Såhär går du tillväga:

  • Kaffebryggare och kaffemaskin. Kaffemaskiner avkalkas lättast med hjälp av vitvinsvinäger. Häll en blandning av 2,5 dl vitvinsvinäger med 5 dl vatten i bryggaren eller maskinen och brygg precis som du brukar, men utan kaffe. Efter detta kan du diska ur maskinen och till sist brygga ett par gånger med enbart vatten för att få bort vinägerlukten. Maskinen kommer att bli som ny och du kommer att få fräscht och gott kaffe igen.
  • Vattenkokare. Även vattenkokaren avkalkas lättast med vitvinsvinäger. Gör på samma sätt som med kaffebryggaren. Vattenkokare brukar inte bli lika kalkfyllda så även vanlig citronsaft kan fungera.
  • Diskmaskin. Minst en gång i månaden bör du hälla 1 dl ättika på diskmaskinens botten och sedan köra programmet som vanligt. Förutom kalk tar denna vätska även bort fett och dålig lukt. Även citronsyra fungerar som medel, men då bör du köra diskmaskinen med enbart vatten en eller ett par gånger efteråt för att få bort lukten. Ett annat alternativ är diskmedelsalt. Använder du detta räcker det att rengöra diskmaskinen en gång per år eftersom diskmedelsalt är starkt.
  • Diskhon. Diskhon blir oftast full av kalk. Detta kan du fixa på samma sätt som med dusch och badkar. Om du inte har lust att gnugga kan du strö bakpulver över en fuktig diskho, vänta en timme och sedan torka av.